Güneş enerjisi sulama sistemleri, şebeke elektriğinin bulunmadığı yerlerde sulama için ihtiyaç duyulan enerjinin tamamını güneş enerjisi ile karşılayıp işletme maliyeti olmadan gündüz su ihtiyaçlarını çok verimli bir şekilde güneş enerjisi panelleri ile sağlamış olurlar.
Tarımsal sulama sistemlerinde en büyük maliyet elektrik ihtiyacı için harcanan giderlerdir. Tarımsal sulama elektrik fiyatı gün geçtikçe artmaktadır. Güneş enerjili tarımsal sulama sistemi sayesinde bu maliyetlerden kurtulmak mümkündür. Birçok tarımsal arazilerde elektrik bulunmamakta ve şebeke elektriğine oldukça uzaktır. Şebeke hatlarının tarımsal arazilere getirilme maliyetleri de oldukça fazla olduğundan güneş panelleri sayesinde yapılan tek seferlik yatırımla elektrik üretmek mümkündür.
Sistemin 25 yıllık ekonomik ömrü bulunmakla birlikte yaklaşık 5-6 yılda kendini amorti etmektedir. Üstelik şebeke elektriğine bağımlılığı da ortadan kaldıran solar tarımsal sulama sistemleri ile elektrik fiyatlarına gelecek zamlardan da etkilenmemiş olunur.
Geleneksel pompa sistemlerinin çoğu esas olarak dizel motorla veya yerel güç şebekesiyle çalışır. Bununla birlikte, bu iki operasyon modu güneş pompalarına kıyasla dezavantajlar sunar.
Birçok kırsal alanda, özellikle gelişmekte olan ve gelişmekte olan ülkelerde, elektrik şebekesine erişim her zaman garanti edilmez. Bu durumda, çiftçiler geleneksel sulama sistemine güvenemezler. Elektrik Şebekesine ulaşım her an mümkün olsa bile yüksek elektrik maliyetleri ve her üç ayda bir elektrik fiyatlarına gelen zamlar bu tür bir sulamayı ekonomik olmaktan çıkarabilir. Bu nedenle, bağımsız ve alternatif bir enerji sistemi kullanmak, çiftçinin güvenli bir güç kaynağı sağlaması ve kamu şebekesinin doygunluğu önlemesi için bir çözüm olabilir.